Få dina buketter att hålla länge

För att få din bukett att hålla länge behöver du ta hand om den.

När man snittar sina blommor är det viktigt att använda en vass kniv, tex en tapesterarkniv med utbytbara blad. Använd ej en slö eller tandad kniv eller en slö sax. 
Stjälken hos snittblommor består av "små sugrör" som den suger upp vattnet med. Skär man stjälken med en slö kniv alternativt klipper med en slö sax klämmer man ihop "sugrören" och blomman får svårt att dra vatten.

Snitta långa diagonala snitt så att snittblomman får en så stor yta som möjligt att dra vatten ifrån. 

Fyll på din vas med kallt vatten.
Varmt vatten påskyndar bakteriebildningen, vilket täpper igen snittblommans "sugrör" så att den får svårare att dra vatten.
Dessutom slår blomman ut snabbare med varmt vatten.
Detta gäller även rosor.


Se till att inga blad hamnar i vattnet. Bladen innehåller polyfenol, som
är skadligt för blomman. Fyll på med vatten ända upp till bindstället.
Ej högre upp då floristen har tagit bort alla blad nedanför bindstället.

Snitta om och byt vatten varannan dag.
Viktigt att diska vasen emellan vattenbytena, då det annars finns bakterier kvar på glaset.

Näringspåsar är bra på ett sätt, men innehåller också socker som främjar bakteriebildningen. Min rekomenadation är i stället att vara noga med snitt och vatten.

Annat som kan påverka hållbarheten, värmekällor som tex ljus eller fruktfat. Frukt innehåller etynol, som påskyndar blommornas mognadsprocess.



 

Trevlig söndag
Jenny

Kommentera gärna: